Sisak cycle

Sisak cycle

Naziv je to zajedničkog projekta TZG Siska i BK Roda koji uključuje niz biciklijada kako na području grada Siska tako i na područjima susjednih gradova i općina.
Poklonici biciklizma poznaju grad Sisak i okolicu po aktivnom odmoru i atraktivnim biciklističkim rutama, ugodnim za vožnju i idealnim za obiteljski odmor. Iskusni biciklisti koji uživaju u brojnim biciklističkim rutama diljem Hrvatske naglašavaju da neke od najljepših ruta prolaze kroz Park Prirode Lonjsko polje uključujući nacionalnu rutu Ruta Sava.
Biciklističke rute uvelike prate pješačke rute. Jedna od najpopularnijih trenutno je Ruta industrijske baštine koja obuhvaća oko 30 km bicikliranja uz objekte industrijske baštine. Ali i ostale objekte kulturno povijesne baštine.
Proljeće je godišnje doba koje izmami i brojne bicikliste koji uživaju u vožnji brojnim označenim biciklističkim rutama (oko 500 km) diljem Sisačko moslavačke županije. Pozivamo vas da aktivno sudjelujete ili budete dragi gosti na brojnim biciklijadama koje TZG Siska organizira u suradnji s bickilističkim klubovima (BK Roda i Labudovi),  u Sisku i Sisačko – moslavačkoj županiji.

Ako nemate svoj bicikl, nije problem jer vam TZG Siska može ponuditi iznajmljivanje bicikla i dodatne opreme.

 

PROGRAM SISAK CYCLE

U 2018. godini će TZG Siska s partnerima organizirati sljedeće biciklijade:

•      Predstavljanje biciklističkog vodiča - Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem – 23.3.

•      Biciklijada rijekom Kupom: Sisak – Letovanić – 6.5.

•      Maraton Tri rijeke (Memorijal Zvonimir Gavranović) – 20.5.

•      Biciklijada Sisak – 3.6.

•      Bicikliramo kroz Posavinu – 2.9.

•      Biciklijada industrijske baštine – 22.9.

Predstavljanje biciklističkog vodiča: Predstavljanje biciklističkog vodiča i najava biciklijada. Vodič će predstaviti autorica Lidija Vrečar Mišćin.

Biciklijada rijekom Kupom: Sisak – Letovanić – cilj ove biciklijade je istražiti skrivene kutke i vizure rijeke Kupe na relaciji Sisak-Letvanić u dužini 50 km. Ova biciklijada uključuje područja triju gradova i općina (Sisak – Petrinja – Lekenik).

Maraton Tri rijeke (Memorijal Zvonimir Gavranović)

Maraton Tri rijeke je natjecateljskog karaktera i kao takav uključuje se u kalendar sličnih događanja Hrvatskog biciklističkog saveza. Na maraton se prijavljuju osobe koje se aktivno bave biciklizmom iz Siska, cijele Hrvatske te zemalja regije. Maraton se zbog tehničkih zahtjeva odvija na području gradova Sisak, Petrinja, Hrvatska Kostajnica te općina Sunja, Majur i Hrvatska Dubica. Početak i završetak maratona je u Sisku. Biciklistički maratoni su važan dio promocije biciklizma destinacije.

Dolaskom na maraton poznatih imena iz svijeta biciklizma povlači za sobom veći broj sudionika. Nadalje, ovakva događanja potiču medijski interes te se time potiče i interes za samom ciklo destinacijom. Rekreativni biciklisti često kao poticaj za posjetom destinacije imaju činjenicu da su se u toj destinaciji natjecali neki od važnijih imena iz svijeta biciklizma. Maraton osiguravaju predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, hitne pomoći i HGSS-a kao i članovi BK Roda. U organizaciju aktivno se uključuju TZG Siska, TZG Petrinje i TZG Hrvatska Kostajnica.

Biciklijada Sisak – Biciklijada kreće iz grada Siska te ruta ide prem Odranskom polju – zaštićeni krajobraz. Namjera je uključiti u program biciklijade posjet OPG-ovima koji su smješteni na ovoj ruti. Osim područja grada Siska ruta prolazi i područjem Martinske Vesi.

Bicikliramo kroz Posavinu – biciklijada kroz Posavinu organizira se kako bi se  dodatno promovirala Posavina, Lonjsko polje te objekti ruralnog turizma koji djeluju na ovom području. Početak i kraj biciklijade su ispred Malog Kaptola, sjedišta TZG Siska. Članovi BK Roda postavit će rutu te osigurati dovoljan broj stajanja koja će omogućiti odmor i osvježenje sudionicima u objektima ruralnog turizma.

Biciklijada industrijske baštine – ova jedinstvena biciklijada spoj je aktivnog i kulturnog turizma. Naime biciklijada je postavljena na način da se obilaze najvažniji objekti industrijke baštine grada Siska, a prema karti industrijske baštine. Predstavnik Gradskog muzeja Sisak tijekom stajanja uz najvažnije objekte industrijske baštine održi kratko predavanje. Na ovaj način podiže se razina svijesti o važnosti i potencijalima industrijske baštine. Osim sudjelovanja i pomoći BK RODA veliku pomoć u organizaciju pružaju i članovi BK Labudovi. Također, svake godine u projekt se uključuje Brodocentar Sisak.