Europske destinacije izvrsnosti u Hrvatskoj (EDEN)

Europske destinacije izvrsnosti u Hrvatskoj (EDEN)

Europska komisija je 2006. godine u zemljama članicama EU-a pokrenula pilot-projekt za izbor Europskih destinacija izvrsnosti, a u cilju stvaranja europske mreže najljepših destinacija održivog turizma te promocije novih netradicionalnih i turistički manje razvijenih destinacija. Hrvatska se u projekt uključila od samog početka, a s ulaskom u EU dobila je i pravo na potporu.

Svrha je projekta promicati turistički manje razvijene destinacije pod sloganom „Otkrijte skrivena blaga Europe”, nagraditi održive oblike turizma, ukazati na raznolikosti i kvalitetu te suzbiti sezonalnost turističkih kretanja.

U razdoblju od 2007. do 2015. godine je na temu ruralnog turizma, nematerijalne baštine, zaštićenih područja, turizma uz vode, prenamjene fizičkih lokaliteta, pristupačnog turizma te gastronomije izabrano sedam Europskih destinacija izvrsnosti u Hrvatskoj te 28 destinacija finalista, odnosno ukupno 35 destinacija članica mreže EDEN u Hrvatskoj.

Pobjednička destinacija u nacionalnom izbornom postupku dobiva priznanje na svečanoj dodjeli nagrada, koju organizira Europska komisija te na Danima hrvatskog turizma. Destinacije izvrsnosti iz 27 zemalja sudionica potpisuju Memorandum o razumijevanju, tzv. Deklaraciju o europskoj mreži destinacija izvrsnosti za održivi turizam, a kojom se obvezuju na međusobnu suradnju i razmjenu znanja i informacija o razvoju turizma.

http://croatia.hr/hr-HR/eden